Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

Bästa tandvården är den förebyggande

De flesta är ju medvetna om att man bör borsta sina tänder varje morgon och kväll. Inte bara det, det är även viktigt att ta med tandtråd mellan tänderna så att det inte bildas plack och senare hål där. Dessutom bör man skölja munnen med fluor regelbundet och undvika sötsaker på vardagarna. De flesta barn lär sig att hålla godisätande till lördagarna, men som vuxen blir det oftast annorlunda. Då blir det godisätande på vardagar och andra dagar, vilket kan kännas som en befrielse från barndomens stränga krav på att hålla godisätandet till på lördagarna.
 
Gå regelbundet till tandläkare
 
Ska man behålla en bra mun- och tandvård bör man regelbundet gå till tandläkare. Förutom att kunna upptäcka kariesbildning på tänderna kan en sådan upptäcka tandlossningssjukdomar, göra dem vitare och rätta till tänder som kanske växer fel. Många får besvär med sina visdomständer, som tränger fram allra längst bak i tandraderna upp och nere i käken. Har man sneda tänder är det en bra ska att rätta till de sneda tänderna och i stället få raka och fina tänder. De är också lättare att hålla rena.
 
Ät inte sötsaker mer än högst en gång i månaden
 
Att undvika sötsaker är inte bara för tändernas skull. Det är även bättre för hälsan i övrigt att undvika sötsaker. Socker bildar fett i kroppen. Det gör egentligen alla kolhydrater, men godis och socker innehåller den största mängden kolhydrater som inte alls är bra för kroppen att behöva hantera. Därför är det bra för kroppen att undvika sötsaker i så stor mån man bara kan.
 
Undvik kolsyrade drycker
 
Kolsyra fräter på tänderna. Därför är det bättre för tänderna att man inte dricker läsk eller andra kolsyrade drycker. Vatten är bäst för både kroppen och tänderna. Och de som är föräldrar, är det bäst att lära barnen att endast dricka vatten eller mjölk när man är törstig.
 
Sug på en fluortablett
 
Andra sätt som är bra för tänderna är att suga på en fluortablett, eller skölja munnen med fluorskölj regelbundet. Det skadar inte och är bara bra för tändernas hälsa. 
5 Nov 2018