Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

Blogg

Tandimplantat i Malmö gör det

12 nov 2021

Om man skall göra tandimplantat i Malmö är det bra med en klinik som verkligen är personlig. De anpassar behandlingen efter ens behov och ser till att man känner sig trygg med behandlingen.

Ett tandimplantat kan förändra mycket i ens liv. Dåliga tänder kan göra att man blir sjuk. Tänder som man av någon anledning tappat eller förlorat genom en olycka lämnar jobbiga tomrum i munnen. Gör man något åt det så känns det bättre.

Är man inte säker på att det är rätt sak att göra så kontaktar man en klinik som gör tandimplantat och får tid för en första undersökning. Sedan kan de avgöra om det går att sätta in en titanskruv i käkbenet.

Tandimplantat växer fast i benet och blir som en tand

Meningen med operationen är att det skall bli som en riktig tand. Implantatet består av en titanskruv som fästs i käkbenet och sedan växer fast där. Titan är ett ämne som kroppen accepterar så därför stöts den inte bort.

Operationen består av olika delar, så man kommer på ett par besök hos kliniken. Först för att fästa skruven och få en tillfällig tand. När det har läkt ersätter man med tanden som gjorts av en tandtekniker. Det går att ersätta flera tänder men då måste man komma på fler besök.

Den tillverkade tanden kommer att behöva precis lika mycket skötsel som en av de riktiga. Tandköttet måste hållas friskt och tanden behöver borstas på samma sätt. Gör man det har man en tand som är fin och håller länge.

Dags för besök hos akuttandläkare Malmö?

16 okt 2021

Ingen av oss går genom livet trippande försiktigt och med stötdämpande underlag. Alla har inte sådan otur att de slår ut tänder. Bara ibland. Då är det akuttandläkare Malmö som gäller.

Det finns aj och så finns det stora aj. Alla som råkat ut för tandproblem vet precis. Av någon elak anledning gör alla sjukdomar och skador som drabbar våra tänder jävulskt ont. Ingen av oss planerar ju direkt att dratta omkull med cykeln och slå hakan i en trottoarkant.

Inte heller hade vi tänkt oss att snava i källartrappan och tillbringa eftermiddagen på akuten. Ändå händer det många, varje dag. Det är inte enbart utslagna eller skadade tänder som kräver ett besök hos akuttandläkare, men många besök har sin grund i olyckor, små eller stora. Det går också alldeles utmärkt att få jättetandvärken Allan till synes från ingenstans och det är inte heller kul.

Hjälp hos en akuttandläkare

När olyckan har hänt så har den hänt och det är inget att göra åt den saken. Ta upp telefonen och få tag i en tandläkare kvickt. Har du slagit ut en hel tand och har den kvar kan du ändå ha en smula tur. Spara den och ta med så kanske den kan sättas tillbaka.

En utslagen tand stoppar du tillbaka in i munnen eller lägger i mjölk. Sedan spurtar du - försiktigt - iväg till din akuttandläkare och får kvalificerad hjälp. Snabbt. Tiden är viktig vid tandskador. Ditt ovanliga problem är din akuttandläkares vardag och du får snabb hjälp. Läs mer om akuttandläkare på denna sida: akuttandläkareimalmö.se

Ring en tandläkare i Malmö om tandvärken blir akut

9 okt 2021

Att drabbas av tandvärk är obehagligt. Det vet alla som någon gång har haft en inflammerad visdomstand. En kompetent tandläkare i Malmö kan göra behandlingen så smärtfri som möjligt.

Alla gillar inte att gå till tandläkaren. En del har varit med om en upplevelse tidigare som gör att man drar ut på nästa besök. Man oroar sig – kanske helt i onödan? För tandläkarbesöket kan faktiskt vara trevligt. Duktiga tandläkare och tandhygienister vet hur man lugnar sina patienter. Undersökningar sker med varsam hand. Behandlingar utförs med hjälp av moderna hjälpmedel så att du som patient kan känna dig trygg och säker. Och känslan efter en total genomgång i munnen är underbar. Bort med tandsten och blödande tandkött. Laga hål som ilar och smärtar. Och vips känns andedräkten fräschare igen.

Tandläkare i Malmö – tillgänglig dygnet runt

Ibland är livspusslet svårt att få ihop. Det blir knöligt att få in tandläkarbesöket i vardagen. Då kan det vara skönt att veta att det finns tandläkare i Malmö som har anpassat sig till ett stressat storstadsliv. Förlängda öppettider och ökad flexibilitet, allt för att öka tillgängligheten. Det ska inte kosta en förmögenhet att gå till tandläkaren. Kanske kan du använda dig av högkostnadsskyddet. Är du intresserad av att göra ett större ingrepp? Har du funderat på en tandfasad, tandkrona eller implantat? Då ska du kontakta en tandläkare för en kostnadsfri konsultation. Det finns mycket att göra med hjälp av ny teknologi och bra material.

Är det dags att besöka en tandhygienist i Solna?

8 okt 2021

Har du problem med blödande tandkött eller värk? Då kan det vara dags att besöka en tandhygienist i Solna, för att ta bort tandsten och ta reda på varför ditt tandkött inte mår så bra.

Ibland kan du gå och dra på saker som du egentligen skulle behöva ta tag i direkt. Men så en dag inser du att nej, nu är det dags att boka den där tandläkartiden eller ta tag i att besöka en tandhygienist i Solna. Ett beslut som alltid är gott, eftersom det är viktigt att du har en god tandhälsa så att du slipper värk och besvär från dina tänder och ditt tandkött. Har du redan större besvär är det viktigare än något annat att du bokar ett besök så snart som möjligt, så att du stoppar en utveckling som går åt fel håll gällande din tandhälsa.

Tandhygienist som ger dig en bättre vardag

Många tycker att det är smärtsamt att gå till en tandhygienist. De som känner så är dock ofta de som dragit ut på besöket alltför länge. Om du går regelbundet till din tandhygienist kommer det inte att vara så illa, utan gå snabbt och smärtfritt. Har du dessutom följt alla tips och rekommendationer från din tandhygienist kanske du inte ens behöver en behandling. Det kanske faktiskt räcker med en undersökning av din tandhygienist eller din tandläkare, när du ändå är där för att kontrollera hur det står till med dina tänders hälsa.

Mer självförtroende med estetisk tandvård

21 sep 2021

Tänderna gör otroligt mycket för vårt mående. Gör det ont mår man dåligt, men ser de dåliga ut kan man må dåligt av det med. Det löser sig med estetisk tandvård, hitta en klinik nära dig.

Vi alla föds på olika sätt. Vi har olika utseende och med det innebär också olika tänder. Tänder är så pass olika andras att man kan bli identifierad med dem. Ganska häftigt ändå. Trots det så är långt ifrån alla nöjda med sina tänder. Det kan bero på olika saker. Allt från för stora glipor mellan tänderna till tänder som växer snett och växer över varandra. Eller missfärgade tänder som man inte kan eller vill vänja sig vid. Det finns helt enkelt en hel del olika man kan vilja ändra på. Och det gör man med estetisk tandvård, där de fokuserar på tändernas utseende.

Kliniker som är proffs på estetisk tandvård

Om man är i behov av estetisk tandvård ska man vända sig till en klinik som är proffs på just det. Det finns de som är inriktade på estetisk tandvård. Det första du gör är att ta kontakt. Sedan träffas ni där de kontrollerar dina tänder, ni gör tillsammans en plan om hur och vad som behöver göras. Deras mål är detsamma som ditt, att du ska bli nöjd och ha fina tänder igen. Tänder har en tendens att även påverka självförtroendet. Det behöver du inte tänka på när tänderna är fixade. Dina tänder kommer vara så fina. Med ett förbättrat självförtroende och tänderna på topp så kan man inte låta bli att gå och le hela tiden. Det finns så många anledningar att vara glad över.

Aldrig för sent att få estetisk tandvård

Många som har sneda tänder fixar till det redan som barn, även om de har stora glipor, men det är aldrig för sent. Så är du vuxen och har dessa problemen, se till att ta tag i det. Det finns inget att vänta på. Skillnaden är att man får bekosta det själv. Har man sneda tänder kan det i längden skada ens andra tänder. Därav är det bra att ta tag i det så snart som möjligt. Det kan även skapa ett obehag efter ett tag. Kliniken du vänder dig till kan ofta ge ett kostnadsförslag redan innan ni påbörjar. Många kliniker går även med på någon form av delbetalning. Behövs det så kolla upp först att de är okej med det.

När man önskar estetisk tandvård i Malmö

12 aug 2021

Att gå till tandläkare för att försäkra sig om att tänderna är i bra skick eller när man får akut tandvärk är en självklarhet. Att man även kan göra estetisk tandvård är det inte alla som vet.

Vera suckade högljutt och gjorde en grimas åt sitt eget ansikte i spegeln. Det var så orättvist att hon hade så fula tänder. Hade man frågat någon i hennes omgivning om det hade de sagt att hon hade en vanlig tandrad.

Vera hade hört talas om att en tandläkare på stan kunde göra så att man fick vita tänder. Men hon hade inga pengar. Något som skulle ändras ganska snart. Men det visste hon inte ännu.

Estetisk tandvård i Malmö till glädje för många

Många människor lider i tysthet över sina tänder. Kanske väljer de att vara tysta i stället för att vara med i en diskussion i rädsla för att någon ska se tänderna. Många talar med en hand framför munnen för att dölja.

Men det finns ingen anledning att må dåligt när det finns möjlighet till tandblekning som tar bort fläckar och ger ett bländande leende.

Vissa fläckar eller trasiga tänder går inte att förbättra med tandblekning. Men då finns skalfasader av tunt porslin. Har man slagit av en tand är skalfasad en bra lösning för att få tillbaka sitt forna utseende. För den som inte vet om skalfasaderna ser de ut som helt äkta tänder.

Två exempel på estetisk tandvård som kan ge tillbaka leendet igen. Lär dig mer om estetisk tandvård estetisktandvårdmalmö.se

Tandställning för barn och vuxna

16 jun 2021

Det finns flera orsaker till att man kan behöva en tandställning, och alla är lika viktiga. Tänderna har stor betydelse för välmåendet och både barn och vuxna kan behöva reglera sina tänder.

Behöver tänder regleras på grund av fysiska och praktiska orsaker, som någon typ av bettfel, är det ofta tandläkaren som upptäcker detta. Vanligtvis sker det när barnet tappar sina mjölktänder och de nya tänderna kommer upp. Ett bettfel kan innebära att du får problem med att tugga eller bita. Står tänderna ut kan de även lätt skadas vid olika fysiska aktiviteter. Du kan även reglera tänderna av estetiska skäl för att de är sneda, då din självkänsla och att du mår bra och vågar le är viktigt.

Osynlig och avtagbar tandställning

Idag finns det många olika typer av tandställningar att välja mellan. Den klassiska rälsen är fortfarande vanligt förekommande, men det finns även osynlig tandställning som istället fästs på insidan av tänderna. Det har också blivit vanligare med invisalign tandreglering, vilket många upplever som mer skonsamt. En invisalign tandställning består av genomskinliga plastskenor som är nästintill osynliga och som även är avtagbara. Detta gör det enklare att rengöra både tänder och tandställning. Är du intresserad av att reglera dina tänder ska du kontakta en tandvårdsklinik specialiserad på ortodonti. Då görs först en ordentlig utredning av en specialisttandläkare för att se vilken behandlingsmetod som är lämpligast. Det tas även foton, röntgenbilder och tandavtryck av bettet, som sedan får ligga till grund för den tandställning som tillverkas. Läs mer om Invisalign på denna sida: invisalignstockholm.net

Det finns akut tandvård i Norrköping

30 nov 2020

När man har akuta tandproblem är det bråttom. Det är bra att ha telefonnummer på en lapp, så att man snabbt kan ringa och få hjälp av en akuttandläkare nära bostaden, exempelvis i Norrköping.

Var man än bor i vårt land finns det oftast en tandläkare i närheten. Det viktiga är att de har möjlighet att ta emot patienter akut. När man får tandvärk är smärtan oftast så svår att man måste ha hjälp direkt. Om man förbereder sig genom att ha ett telefonnummer lätt åtkomligt i nödfallssituationer, kan man få tandvård så gott som direkt. Serviceinriktade tandläkare finns överallt, och bor man i Norrköping får man leta upp en där.

Det gäller att vara förutseende

Precis som att man har en snickarkontakt eller en viss rörmokare som man brukar ringa när något snabbt behöver åtgärdas, är det bra att ha en bra kontakt med en tandläkare. Tänderna tillhör ju kroppen, och de bör vara väl så viktiga som en detalj på huset.

Man kan slå ut en tand i en olycka, man får inflammation i tandköttet, man råkar bita av en tand eller det kan vara hål i tänderna som plågar en. Mycket kan hända oss snabbt och oförutsett. Det kan också vara en rotfyllning som behöver ses över. Rotfyllning sker ofta i flera steg, och det är alltså bra att kunna få tandvård akut av sin tandläkare.

Att vara förutseende är inte fel. Vi har ofta mycket på agendan, men vissa saker måste man prioritera, som exempelvis akut tandvård. Läs mer om akut tandvård på denna hemsida: https://www.akuttandvårdnorrköping.se 

När behöver man tandimplantat?

30 jan 2020

Tandimplantat är en svensk uppfinning, visste du det? Liksom blixtlåset, tändstickan och Tetrapaken (de pyramidliknande förpacknigarna som man en gång fyllde med juice, saft eller mjölk). Det är många bra uppfinningar som är svenska, men för dem som har tappat sina tänder kanske tandimplantatet seglar upp som de främsta och viktigaste. Ett tandimplantat är helt enkelt det bästa sättet att trolla bort glappet som uppstår när man har tappat en tand.

Det som är så bra med tandimplatat är att de helt enkelt trollar bort gluggen där tanden en gång satt genom att man skruva i en titanskruv i käkbenet, där tanden en gång satt. Sedan gör man en kopia av den tand som en gång satt där men som har gått förlorad. Sedan skruvar man i kopian av tanden; och sedan har man en ny tand där den gamla en gång satt.

Tandimplantat – bästa sättet ersätta förlorad tand

Med tandimplantat kan du fortsätta som förut. Du kan tugga och äta precis som förut, och antagligen kommer du att ha ersättning för den förlorade tanden livet ut. Och precis som i andra och liknande fall när det handlar om en lite dyrare investering så kan man betala detta med en avbetalningsplan. På det sättet behöver man inte oroa sig över sin munhygien. Det är rimlig tandvård för alla. De är bättre än löstagbara tandproteser (löständer). Med tandimplantat behöver du inte vara orolig över att inte kunna tugga ordentligt. Ibland är man ju så sugen på knäckebröd, eller ett riktigt färskt och gott äpple. Har man då löständer, blir det svårt att tugga, men med tandimplantat spelar det inte någon roll.

Så tar man hand om tandimplantat

Man bör borsta sina tandimplantat minst lika bra som med sina andra tänder. Om man inte borstar sina tandimplantat då riskerar man att få infektioner, vilket skulle kunna äventyra hälsan i munnen. Om man inte gör det, så kan även tandimplantatet infekteras, som andra tänder, och ramla ut. Om man röker bör man definitivt sluta med det, liksom sluta snusa. Sedan bör man fortsätta att gå till tandläkare regelbundet. Ser man till att sköta om sina tänder och tandimplantat då kommer de att kunna sitta kvar resten av livet, om man så vill. På det sättet behöver man inte göra skillnade mellan egna tänder och tandimplantat. Funderar du på att sätta in tandimplantat? Läs då mer om tandimplantat som man kan få i Stockholm på: https://www.tandimplantatstockholm.nu.

Prova på tandblekning hos tandläkaren?

30 nov 2019

Visste du att du kan lika väl anlita en tandläkare för din tandblekning? Även tandläkarna kan utföra de olika skönhetsingrepp som man önskar när det kommer till tänderna. De flesta vill ju ha tänder som både är friska och hela, eller hur? Ska man få både friska och hela tänder, måste man ju gå till en tandläkare regelbundet, eller hur? Så den som även kan ta hand om tändernas utseende är ju tandläkare i Bromma, till exempel.

Tandläkare vet ju bäst hur man ska ta hand om dem för att de ska behålla sitt oförstörda utseende, som man oftast föds med. Och har de skadats så är det tandläkarna som vet hur man ska göra för att reparera och laga dem. Det är de som kan lägga på en krona, ett implantat eller hur man lagar ett hål i tänderna så att det knappast syns.

Så går en tandblekning till hos tandläkaren

Antingen kan man bleka tänderna med Opalescence 16 procent karbamindperoxid, eller Opalescence Boost med 40 procent väteperoxid klinikbehandling. Eftersom man innan alla tandblekningsbehandlingar ska till en tandläkare för en tandläkarundersökning innan man kan bleka tänderna så kan man ju ändå genomföra den när man ändå är hos tandläkaren. Varför gå till det ena stället och sedan det andra? Det är ju helt onödigt när man bara behöver gå till en, och det är lika bra att gå till tandläkaren.

Tandläkaren vet bäst om tandblekning

Vem känner bättre till hur tänderna bör blekas än en tandläkare? De vet också hur man ska bleka dem så att de inte blir för vita. Jo, det händer då och då att tänderna blir alldeles för vita, så att andra bara ser ens tänder, och inget annat.

  1. Man undersöker tänderna – man tar minst 4 röntgenbilder för att se att man inte har karies i tänderna.
  2. Man bestämmer vilken behandling som är bäst för att få vita tänder.
  3. Men gör en riskbedömning om man i framtiden kan råka ut för karies, tandlossningssjukdom eller får andra tand- eller käkproblem.
  4. Sedan genomför man själva tandblekningen.

Det som är viktigt är att en tandläkare får göra en riskbedömning om tandblekningen skulle kunna utgöra en försämring av tänderna. Skulle man ha karies i tänderna och utför en tandblekning kan man allvarligt skada tänderna, dessutom gör det ont. Och det kan man vilja besparas från. Det är därför som man alltid bör gå till en tandläkare så att man inte tar några onödiga risker. Det finns ju en massa tandblekningsbehandlingar som man kan köpa på internet, men det avråder vi starkt från.

Få tandläkare i Stockholm akut

20 nov 2019

Det går att få en tandläkare akut i Stockholm om det är så att man behver någon och det gör ont i någon tand. Det är hemskt att ha ont i sin tand. Den som har drabbats av det, vet väl hur ont det gör. Man kan inte tänka på något annat än att det gör ont i ens tand och den enda som kan mildra smärtan är en tandläkare. Så hur ska man göra för att få en tandläkare akut i Stockholm? Här ger vi svar på den frågan.

Man kan alltid googla "tandläkare akut Stockholm" för att få just förslag på en sådan tandläkare som tar emot akuta besök i Stockholm. Bor man inte i Stockholm, bör man skriva in den ort i Googles sökfält, där man behöver en tandläkare akut. När man väl har fått några sådana förslag på tandläkare, så är det bara att ta kontakt. Men här finns några saker som man bör se upp med; många tandläkare tar mycket mer betalt för att man ska få ett tandläkarebesök akut.

Hitta akuta tandläkare som inte är dyra

Om man istället googlar "billig akut tandläkare stockholm" får man fram de tandläkare som inte tar hutlöst betalt bara för att man behöver en tandläkare akut och redan har ont i sina tänder. Framför allt är det till exempel Solna Dental som inte  tar mer betalt för akuta tandläkarbesök. Hela deras affärsidé går ut på att inte ta mer än skäliga priser för tandläkarbesök och ser till att alltid lägga sig på det nedersta referenspriset för besök hos deras tandläkare. Du vet väl om att det finns en referenslista, som man alltid kan kontrollera innan man bestämmer sig för en tandläkare? Staten har tagit fram en referenslista, som ger information om vad som är en skälig ersättning för ett tandläkarebesök.

Varför en referenslista?

Vi tenderar att bocka och tacka för ett tandläkarbesök, men är inte medvetna om att tandläkare kan ta nästan vilket pris som helst. Vi är vana vid att jämföra priser på resor, flyg, elektroniska varor och mycket annat – men är inte van vid att jämföra priser hos olika tandläkare. Det är egentligen en dum sak. Olika tandläkare tar nämligen helt olika pris på samma behandling. SÅ det vi borde göra, är att jämföra priserna hos den tandläkare som vi funderar på att anlita. Därför finns det en referenslista för att man ska kunna få en uppfattning om vad det kostar att gå till en tandläkare. Läs mer om Solna Dental på: https://www.tandlakare-stockholm.nu.

När du behöver tandläkarvård

30 maj 2019

Tänderna får dagligen utstå mycket yttre påverkan. Är det inte mat och dryck som man stoppar i munnen så kan man få skador genom yttre våld. Vissa människor har lätt att få tandsten och karies vilket behöver åtgärdas omgående hos tandläkare.

Det rekommenderas att besöka tandläkaren med jämna mellanrum i förebyggande syfte. Då säkerställs munhälsan och risken att få problem minskar drastiskt.

När man har fått akuta besvär med tänderna

Utslagen tand - När olyckan varit framme och en tand har blivit utslagen finns det en del man kan göra i väntan på vård hos tandläkaren. Men det är bråttom om tanden ska kunna räddas. Tandens rot måste för det första hållas fuktig och får inte torka ut. Om det går ska man försöka sätta tillbaka tanden omgående där den satt. Om det inte är möjligt kan man lägga den i ett glas med mjölk eller koksalt. Det går också att ha tanden i munnen under tungan. man ska inte röra vid roten med handen eftersom bakterier kan få fäste.

Väl hos tandläkaren försöker man att fästa tanden en speciell fixationstråd som fästs i närliggande tänder. Efter cirka tre veckor har förhoppningsvis tanden läkt och växt fast igen. Det är såklart beoende på hur skadad tanden är och hur bra läkkött man har i munnen. Det är oerhört viktigt med munhygienen under läkningen. Om läkningen varit frmagångsrik tas trpden sedan bort.

När man har tappat en flisa - Det är lätt hänt att man slår ut en flisa ur en tand. Men vad gör man när det händer? Är det en större flisa så ska man spara den om den finns kvar. Lägg den i kallt vatten och ta med den till tandläkaren inom ett dygn. Tandläkaren försöker att limma fast flisan om det går. Är tanden skadad behöver man även göra en lagning med plast för att inte få karies.

Akuta tandinfektioner - När man har tandvärk eller ont i tandköttet är det ofta en infektion i tandköttet. Det kan vara på grund av obehandlad karies eller ett sår i tandköttet. Det kan även vara en inflammation som spridit sig. 

Därför är det viktigt med snabb behandling för det är lätt att den uppkomna infektionen sprider sig till övriga kroppen. Det börjar med att infektionen tar sig ner i käkbenet med svår smärta. Det kan behövas behandlas bakteriedödande salva och i vissa fall även med penicillin för att få bukt med infektionen.

Dessa tandvårdsprodukter är ett måste

30 apr 2019

Har det gått lite rutin när du ska borsta tänderna? Många bestämmer sig för en och samma slags tandkräm, samma slags tandtråd och samma slags borste, och så borstar man på. Men både ens tänder och tandvårdsprodukterna förändras. Det kanske du inte tänkte på? Jo, men så är det. Våra munnar förändras ju längre vi lever. Det mest självklara är ju när vi är små barn och behöver pyttesmå tandborstar. Nr vi sedan blir tonåringar behöver vi ju inte längre barntandborstar med Bamse eller Transformers på längre. Då behöver vi ju större tandborstar för att få hela tänderna borstade. Dessutom behöver vi tandtråd för att få bort all smuts.

När vi blir ännu äldre

När vi sedan blir äldre, förändras munnen och tänderna fortsättningsvis. Kanske har man rökt några gånger, snusat, druckit kaffe och te, ätit en mängd godis och kanske fått smuts mellan tänderna. Då kan man behöva en mellanrumsborste för att få bort all smuts mellan tänderna. Då kan man behöva en liten miniborste som du tar med några drag varje morgon och kväll. Få tänker på att hela ansiktet fortsätter att växa, även när resten av kroppen har slutat växa. Tycker man att man har stor näsa, eller stora öron, kan det bero på att både näsan och öronen fortsätter växa, även långt upp i åldern, som vuxna. Därför bör vårt sätt att borsta och ta hand om våra tänder förändras. Vi förändras hela tiden långt upp i åldrarna. Av den anledningen borde du få en uppdatering av din tandläkare för hur du bör borsta och ta hand om tänderna. När visdomständerna kommer fram, kommer du att behöva speciella och smala tandborstar för att komma åt bakom dem så att du inte får smuts som fastnar där.

Dessa produkter bör du alltid ha hemma

  1. mjuk tandborste – har du en mellanhård eller hård borste, släng den. Endast en mjuk tandborste skonar tandkött och tänder.
  2. tandkräm med fluor – fluor är det enda som är bra för tänderna och som avgör om du får behålla en bra munhälsa.
  3. mellanrumsborste – ju äldre du blir desto viktigare är det med att borsta mellan tänderna.
  4. tandtråd – börja gärna med att rengöra mellan tänderna och borsta sedan efteråt tänderna.
  5. fluortabletter / fluorskölj – detta liksom tandkräm med fluor är det som hjälper dina tänder mot karies.

Den som har protes bör borsta annorlunda

När man sedan blir äldre och kanske får tandproteser bör man sköta om sina tänder igen på nytt sätt. Då bör man rengöra proteserna på annat sätt och samtidigt se till så att tänderna inte blir smutsiga mellan proteserna och tänderna. Och proteserna ska tas om hand på annat sätt. Allt det talar din tandläkare om för dig. En tandläkare är därför mycket viktig för att tala om för dig hur du ska förändra ditt sätt att ta hand om dina tänder. Gå därför regelbundet till en tandläkare. För din munhälsas skull är det mycket bra om du hittar en tandläkare som du kan gå till och som arbetar nära dig. Läs mer här.

Bästa tandvården är den förebyggande

5 nov 2018

De flesta är ju medvetna om att man bör borsta sina tänder varje morgon och kväll. Inte bara det, det är även viktigt att ta med tandtråd mellan tänderna så att det inte bildas plack och senare hål där. Dessutom bör man skölja munnen med fluor regelbundet och undvika sötsaker på vardagarna. De flesta barn lär sig att hålla godisätande till lördagarna, men som vuxen blir det oftast annorlunda. Då blir det godisätande på vardagar och andra dagar, vilket kan kännas som en befrielse från barndomens stränga krav på att hålla godisätandet till på lördagarna.
 
Gå regelbundet till tandläkare
 
Ska man behålla en bra mun- och tandvård bör man regelbundet gå till tandläkare. Förutom att kunna upptäcka kariesbildning på tänderna kan en sådan upptäcka tandlossningssjukdomar, göra dem vitare och rätta till tänder som kanske växer fel. Många får besvär med sina visdomständer, som tränger fram allra längst bak i tandraderna upp och nere i käken. Har man sneda tänder är det en bra ska att rätta till de sneda tänderna och i stället få raka och fina tänder. De är också lättare att hålla rena.
 
Ät inte sötsaker mer än högst en gång i månaden
 
Att undvika sötsaker är inte bara för tändernas skull. Det är även bättre för hälsan i övrigt att undvika sötsaker. Socker bildar fett i kroppen. Det gör egentligen alla kolhydrater, men godis och socker innehåller den största mängden kolhydrater som inte alls är bra för kroppen att behöva hantera. Därför är det bra för kroppen att undvika sötsaker i så stor mån man bara kan.
 
Undvik kolsyrade drycker
 
Kolsyra fräter på tänderna. Därför är det bättre för tänderna att man inte dricker läsk eller andra kolsyrade drycker. Vatten är bäst för både kroppen och tänderna. Och de som är föräldrar, är det bäst att lära barnen att endast dricka vatten eller mjölk när man är törstig.
 
Sug på en fluortablett
 
Andra sätt som är bra för tänderna är att suga på en fluortablett, eller skölja munnen med fluorskölj regelbundet. Det skadar inte och är bara bra för tändernas hälsa. 

Tandimplantat eller tandprotes – vilket är bättre?

15 jun 2018

Har man kommit upp i åren och tänker på att tänderna snart kommer att behöva en upprustning, uppdatering eller helt enkelt behöver ersättas med bättre tänder, finns det en hel del vla som man behöver ta ställning till. Det finns som tur en del att välja mellan. Du kanske har haft mor- eller farföräldrar som har haft lösgommar? Då har de inte haft några tänder kvar i munnen, och sedan har de tagit ur alla tänderna och lagt dem i ett glas med vatten på nattygsbordet. De flesta som tänker på att ha det så på äldre dar kanske ryser vid tanken.

Så mycket kostar löständer

Det känns väl inte så kul, eller hur? De sorts löständer, kallas för tandproteser av tandläkarna och brukar vara de billigaste alternativen. En tandprotes för underkäken kan gå på mellan 9.000-11.000 kronor. Priset beror på om du går till allmäntanvård eller hos en specialist. Försäkringskassan brukar täcka en del av priset, beronde på hur gammal du är. Om man är mellan 30-74 får man ett bidrag på 150 kronor per år, är du över 75 får du ett bidrag på 300 per år. Det är inte mycket pengar men ett litet bidrag. Något är kanske bättre än inget.

Så mycket kostar tandimplantat

Vill man inte ha dessa löständer, kan man vilja ha tandimplantat. Det är då man skaffar sig titanskruvar som skruvas fast i själva käkbenet. Sedan skruvar man fast tänder i skruvarna. De nya tänderna ser naturliga ut och fungerar i stort sett som de egna tänderna. Man kan inte ta ut dem, utan man borstar dem på samma sätt som man har gjort förut. Detta alterantiv kostar mycket mer än löständerna och kan kosta mellan 65.000-85.000 kronor och det är då den totala kostnaden innan bidrag och i hela munnen. Behöver man endast ett implantat i över- eller underkäken kostar det mellan 35.000-65.000 kronor och endast en tand kostar mellan 18.000-25.000 kronor.

Anlita bästa tandläkaren i staden

Här gäller det att välja den bästa tänkbara tandläkaren som ska utföra den svåra operationen att förbereda käkarna för införandet av tandimplantaten. Operera in skruvar och tänder i käken. Vill man kan man välja en tandläkare som endast arbetar med denna typ av behandlingar och är då mycket erfaren när det kommer till dessa behandlingar. Bor man i Stockholmstrakten finns det tusentals tandläkare att välja mellan. Vem av alla dessa tandläkare är bra för just tandimplantat? Man kan börja med att googla "tandimplantat Solna", om det är i Solna man vill hitta en tandläkare som arbetar med tandimplantat. Då bör du se flera förslag på sådana tandläkare. Efter det kan du fråga om referenser, att de har rätt utbildning och kompetens. Lycka till!

← Äldre inlägg