Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

Dessa tandvårdsprodukter är ett måste

Har det gått lite rutin när du ska borsta tänderna? Många bestämmer sig för en och samma slags tandkräm, samma slags tandtråd och samma slags borste, och så borstar man på. Men både ens tänder och tandvårdsprodukterna förändras. Det kanske du inte tänkte på? Jo, men så är det. Våra munnar förändras ju längre vi lever. Det mest självklara är ju när vi är små barn och behöver pyttesmå tandborstar. Nr vi sedan blir tonåringar behöver vi ju inte längre barntandborstar med Bamse eller Transformers på längre. Då behöver vi ju större tandborstar för att få hela tänderna borstade. Dessutom behöver vi tandtråd för att få bort all smuts.

När vi blir ännu äldre

När vi sedan blir äldre, förändras munnen och tänderna fortsättningsvis. Kanske har man rökt några gånger, snusat, druckit kaffe och te, ätit en mängd godis och kanske fått smuts mellan tänderna. Då kan man behöva en mellanrumsborste för att få bort all smuts mellan tänderna. Då kan man behöva en liten miniborste som du tar med några drag varje morgon och kväll. Få tänker på att hela ansiktet fortsätter att växa, även när resten av kroppen har slutat växa. Tycker man att man har stor näsa, eller stora öron, kan det bero på att både näsan och öronen fortsätter växa, även långt upp i åldern, som vuxna. Därför bör vårt sätt att borsta och ta hand om våra tänder förändras. Vi förändras hela tiden långt upp i åldrarna. Av den anledningen borde du få en uppdatering av din tandläkare för hur du bör borsta och ta hand om tänderna. När visdomständerna kommer fram, kommer du att behöva speciella och smala tandborstar för att komma åt bakom dem så att du inte får smuts som fastnar där.

Dessa produkter bör du alltid ha hemma

  1. mjuk tandborste – har du en mellanhård eller hård borste, släng den. Endast en mjuk tandborste skonar tandkött och tänder.
  2. tandkräm med fluor – fluor är det enda som är bra för tänderna och som avgör om du får behålla en bra munhälsa.
  3. mellanrumsborste – ju äldre du blir desto viktigare är det med att borsta mellan tänderna.
  4. tandtråd – börja gärna med att rengöra mellan tänderna och borsta sedan efteråt tänderna.
  5. fluortabletter / fluorskölj – detta liksom tandkräm med fluor är det som hjälper dina tänder mot karies.

Den som har protes bör borsta annorlunda

När man sedan blir äldre och kanske får tandproteser bör man sköta om sina tänder igen på nytt sätt. Då bör man rengöra proteserna på annat sätt och samtidigt se till så att tänderna inte blir smutsiga mellan proteserna och tänderna. Och proteserna ska tas om hand på annat sätt. Allt det talar din tandläkare om för dig. En tandläkare är därför mycket viktig för att tala om för dig hur du ska förändra ditt sätt att ta hand om dina tänder. Gå därför regelbundet till en tandläkare. För din munhälsas skull är det mycket bra om du hittar en tandläkare som du kan gå till och som arbetar nära dig. Läs mer här.

30 Apr 2019