Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

När du behöver tandläkarvård

Tänderna får dagligen utstå mycket yttre påverkan. Är det inte mat och dryck som man stoppar i munnen så kan man få skador genom yttre våld. Vissa människor har lätt att få tandsten och karies vilket behöver åtgärdas omgående hos tandläkare.

Det rekommenderas att besöka tandläkaren med jämna mellanrum i förebyggande syfte. Då säkerställs munhälsan och risken att få problem minskar drastiskt.

När man har fått akuta besvär med tänderna

Utslagen tand - När olyckan varit framme och en tand har blivit utslagen finns det en del man kan göra i väntan på vård hos tandläkaren. Men det är bråttom om tanden ska kunna räddas. Tandens rot måste för det första hållas fuktig och får inte torka ut. Om det går ska man försöka sätta tillbaka tanden omgående där den satt. Om det inte är möjligt kan man lägga den i ett glas med mjölk eller koksalt. Det går också att ha tanden i munnen under tungan. man ska inte röra vid roten med handen eftersom bakterier kan få fäste.

Väl hos tandläkaren försöker man att fästa tanden en speciell fixationstråd som fästs i närliggande tänder. Efter cirka tre veckor har förhoppningsvis tanden läkt och växt fast igen. Det är såklart beoende på hur skadad tanden är och hur bra läkkött man har i munnen. Det är oerhört viktigt med munhygienen under läkningen. Om läkningen varit frmagångsrik tas trpden sedan bort.

När man har tappat en flisa - Det är lätt hänt att man slår ut en flisa ur en tand. Men vad gör man när det händer? Är det en större flisa så ska man spara den om den finns kvar. Lägg den i kallt vatten och ta med den till tandläkaren inom ett dygn. Tandläkaren försöker att limma fast flisan om det går. Är tanden skadad behöver man även göra en lagning med plast för att inte få karies.

Akuta tandinfektioner - När man har tandvärk eller ont i tandköttet är det ofta en infektion i tandköttet. Det kan vara på grund av obehandlad karies eller ett sår i tandköttet. Det kan även vara en inflammation som spridit sig. 

Därför är det viktigt med snabb behandling för det är lätt att den uppkomna infektionen sprider sig till övriga kroppen. Det börjar med att infektionen tar sig ner i käkbenet med svår smärta. Det kan behövas behandlas bakteriedödande salva och i vissa fall även med penicillin för att få bukt med infektionen.

30 May 2019