Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

Så sänker du tandläkarkostnaderna

Ett tag annonserade flera apotek om möjligheten att sänka sina tandläkarkostnader. Det hela gick ut på att man som kund kan minska tandläkarbesöken (och därmed tandläkarkostnaderna på grund av uteblivna tandläkarbesök) genom att komma in på det apoteket och köpa hem tandborstar, tandkräm och munsköljmedel. Och ja, apoteket som påstod det har alldeles rätt. Man kan sänka tandläkarkostnaderna om man tar hand om sina tänder ordentligt. 

Regelbundna tandläkarbesök är viktiga

Visserligen behöver alla gå regelbundet till tandläkare för att kontrollera att man inte har någon tand som är sjuk, eller som växer fel eller om man har något som är på gång i munnen. Dock är det så att besök hos tandläkare där man enbart ska göra årliga kontroller inte är särskilt dyra om man jämför med att åtgärda hål i tänderna, trasiga tänder eller om man måste dra ut tänder som är dåliga. Allt sådant kostar väldigt mycket. 

Se till att borsta, borsta, borsta

Det finns inga genvägar till en bra munhälsa. Så är det. Den som vill har bra och friska tänder måste borsta dem, morgon och kväll. Använda tandtråd, morgon och kväll. Skölja munnen med fluor morgon och kväll, alternativt använda fluortabletter regelbundet. Man  bör inte äta godis (helst inte alls), sötsaker, dricka läsk, eller sportdrycker som ofta innehåller oerhörda mängder socker.  Man bör inte röka eller snusa.

Helst borde alla leva renlevnadsliv

Se där vilket renlevnadsliv man borde leva för att ha friska och snygga tänder. Kanske låter det för tråkigt? Man kan faktiskt äta godis, om man begränsar det till till exempel en gång i veckan, eller några gånger i månaden. Ser man till att borsta tänderna ordentligt efteråt är det inte så farligt om man äter sötsaker lite då och då, bara det inte blir en vana.

Så illa är det egentligen inte. De allra flesta kan leva fullt normala liv, med både godis och sötsaker och behålla sina tänder hela livet om de bara sköter om tänderna varje dag och adderar fluorsköljning, eller fluortabletter till sin tandvård. Det är i fall som olycksfall, eller munsjukdomra som tandläkarkostnaderna kan skjuta i höjden.

Så hittar du din tandläkare

Om du inte redan har en fast tandläkare som du alltid vänder dig till, bör du hitta en sp snart som möjligt. Det finns många fördelar med att ha en tandläkare som känner dig och kan din historia. Då behöver du inte förklara allt från början flera gånger. Du bör dessutom välja en tandläkare som arbetar nära dig. Alla tycker det är lite bökigt att gå till tandläkaren, dessutom som kostar några hundralappar att gå till. Därför ska man välja en som nästan är granne med en där man bor, så att det blir lätt att gå till tandläkaren. Läs mer om tandläkare på Södermalm på: tandläkaresödermalm.biz.

12 Apr 2018