Tandprotes Norrköping

Ersätt dina förlorade tänder

Tandimplantat eller tandprotes – vilket är bättre?

Har man kommit upp i åren och tänker på att tänderna snart kommer att behöva en upprustning, uppdatering eller helt enkelt behöver ersättas med bättre tänder, finns det en hel del vla som man behöver ta ställning till. Det finns som tur en del att välja mellan. Du kanske har haft mor- eller farföräldrar som har haft lösgommar? Då har de inte haft några tänder kvar i munnen, och sedan har de tagit ur alla tänderna och lagt dem i ett glas med vatten på nattygsbordet. De flesta som tänker på att ha det så på äldre dar kanske ryser vid tanken.

Så mycket kostar löständer

Det känns väl inte så kul, eller hur? De sorts löständer, kallas för tandproteser av tandläkarna och brukar vara de billigaste alternativen. En tandprotes för underkäken kan gå på mellan 9.000-11.000 kronor. Priset beror på om du går till allmäntanvård eller hos en specialist. Försäkringskassan brukar täcka en del av priset, beronde på hur gammal du är. Om man är mellan 30-74 får man ett bidrag på 150 kronor per år, är du över 75 får du ett bidrag på 300 per år. Det är inte mycket pengar men ett litet bidrag. Något är kanske bättre än inget.

Så mycket kostar tandimplantat

Vill man inte ha dessa löständer, kan man vilja ha tandimplantat. Det är då man skaffar sig titanskruvar som skruvas fast i själva käkbenet. Sedan skruvar man fast tänder i skruvarna. De nya tänderna ser naturliga ut och fungerar i stort sett som de egna tänderna. Man kan inte ta ut dem, utan man borstar dem på samma sätt som man har gjort förut. Detta alterantiv kostar mycket mer än löständerna och kan kosta mellan 65.000-85.000 kronor och det är då den totala kostnaden innan bidrag och i hela munnen. Behöver man endast ett implantat i över- eller underkäken kostar det mellan 35.000-65.000 kronor och endast en tand kostar mellan 18.000-25.000 kronor.

Anlita bästa tandläkaren i staden

Här gäller det att välja den bästa tänkbara tandläkaren som ska utföra den svåra operationen att förbereda käkarna för införandet av tandimplantaten. Operera in skruvar och tänder i käken. Vill man kan man välja en tandläkare som endast arbetar med denna typ av behandlingar och är då mycket erfaren när det kommer till dessa behandlingar. Bor man i Stockholmstrakten finns det tusentals tandläkare att välja mellan. Vem av alla dessa tandläkare är bra för just tandimplantat? Man kan börja med att googla "tandimplantat Solna", om det är i Solna man vill hitta en tandläkare som arbetar med tandimplantat. Då bör du se flera förslag på sådana tandläkare. Efter det kan du fråga om referenser, att de har rätt utbildning och kompetens. Lycka till!

15 Jun 2018